Satul românesc reprezintă din cele mai îndepărtate timpuri vatra de viețuire a neamului nostru, locul unde alături de ocupațiile specifice fiecărei zone geografice și-a făurit o civilizație, o cultură proprie, păstrând de-a lungul istoriei datinile și obiceiurile de mare frumusețe și originalitate, o matcă de tradiție și valori. Aceste valori materiale și spirituale trebuie păstrate cu sfințenie de către noi, urmașii celor care prin trudă și sacrificiu ne-au lăsat acest inestimabil tezaur.
Obiceiurile si tradițiile sunt parte importantă a comunităţii leţcănene, sunt definitorii pentru locuitorii ei şi dau identitate acestora. De aceea, Școala Gimnazială Lețcani dorește prin prezentul proiect să promoveze tradițiile şi obiceiurile populare şi în rândul elevilor, să cultive dragostea pentru folclorul autentic şi să crească interesul copiilor pentru tradiții, pentru evenimente laice şi religioase.
Prin activitățile propuse în cadrul proiectului se urmărește cunoașterea şi valorificarea obiceiurilor şi tradițiilor populare în dans, cântec şi alte creații populare, stimularea creativității şi imaginației, cultivarea şi dezvoltarea spiritului de competiție, diversificarea activităților de timp liber ale copiilor, oferindu-le posibilitatea de a încerca sentimente de respect și admirație față de valorile estetice din creația populară şi tradițională românească.
Activitatea principală a proiectului constă în organizarea unui festival de tradiții populare ce are loc, de obicei, în lunile martie-aprilie. Festivalul se desfășoară pe cinci secțiuni:
- tradiții exprimate prin dans - dansuri populare specifice românilor și altor naționalități conlocuitoare;
- tradiții exprimate prin cântec - ansambluri, grupuri corali, soliști vocali sau instrumentali;
- tradiții exprimate prin creații literare;
- tradiții exprimate prin creații plastice - colaje, desene, felicitări, obiecte artizanale;
- tradiții exprimate prin creații culinare.
Secțiunile de dans și cântec se desfășoară alternativ pe scena Centrului Cultural Lețcani. Activitățile secțiunilor de creație literară, creație plastică și de creație culinară se desfășoară în același timp cu cele ale secțiunilor de dans și cântec, într-un alt spațiu, special amenajat (scenă, panouri expoziționale).
Proiectul reprezință o importantă sursă pentru dezvoltarea comunității, tematica fiind atractivă pentru nivelul educațional al participanților, contribuie la stimularea creativității și oferă un cadru și oferă un cadru instituțional de apreciere și valorizare a abilităților artistice și culturale ale copiilor, a tradițiilor și a valorilor naționale materiale și moral spirituale.
La ultima ediție, cea din 26 aprilie 2024, au participat 315 elevi (200 - participare directă și 115 - participare indirectă) din 18 școli partenere, 60 cadre didactice, părinți ai participanților, personal didactic auxiliar și invitați.
Prima ediție a Festivalului - concurs „Tradițiile strămoșești în cântec, dans și creație populară” a avut loc în data de 30 martie 2018.