Școala Gimnazială Lețcani, jud. Iași

Activități

Educație fără granițe - ERASMUS+

EDUCAȚIE FĂRĂ GRANIȚE PRIN ERASMUS+
În perioada 27 februarie – 1 martie 2024, cinci cadre didactice au însoțit un grup de 13 elevi de la Școala Gimnazială Lețcani la activitățile din cadrul proiectului Erasmus+ 2023--1-RO01-KA121-SCH-000120628. Gazda activităților a fost Instituto Comprensivo „Perotti-Ruffo" Cassano delle Murge, condus de doamna profesoară Vincenza Vernì, situat aproape de orașul Bari, zona Puglia.
Activitățile la care copiii dar și profesorii din job shadowing au participat, aparțin domeniilor: științe ale naturii, științe și robotică, matematică, TIC, sport, cultură și integrare europeană, arte. Acestea s-au desfățurat în atelierele și sălile sau laboratoarele școlii, precum și în afara acesteia. Activitățile au fost interactive cu aplicații precum Canva au Kahoot și table inteligente. Obiectivele proiectului – promovarea colaborării interculturale, dezvoltarea abilităților de comunicare și de lucru în echipă, dar și stimularea interesului elevilor față de promovarea valorilor, a respectului și a diversității au fost atinse prin activitățile realizate pe parcursul parteneriatului..
Sprijinul pentru copii cu dificultăți, empatia și toleranța față de diversitate, au fost valori esențiale pe care participanții la aceste acțiuni, elevi și cadre didactice din cele două școli, le-au dezvoltat în cadrul mobilității.
Alături de cei 13 elevi de la Școala gimnazială Lețcani, județul Iași, cu vârste cuprinse 11-14 ani s-au numărat și oficialități: Preside Cassano: Angela Sirressi, Assessore Comune-Vito Domenico Lionetti,
Prof. Lccr, colaborator al Institutului Limbii Române București –Ana Maria Tomaziu Patrașcu
Dar mai ales Excelența Sa, Doamna Consul General Ioana Gheorghias.
Evenimentul a avut un impact deosebit. Declarațiile participanților sunt relevante în acest sens:
„Experiența Erasmus nu voi putea uita vreodată. Dealungul șederii mi-am făcut prieteni și multe amintiri. La școală mi-au plăcut activitățile pe echipe. Eu și colegii eram foarte nerăbdători să începem activitățile planificate. Mulțumesc profesorilor pentru această oportunitate” Elev C.I clasa aVI-a
„A fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, până acum! Vă mulțumesc frumos pentru tot! The best teacher!” B.R.A. elev clasa a V-a
„Cinci zile de colaborare, de prietenie, de împărtășire a culturilor, de cunoaștere. Despărțirea a fost cu lacrimi, îmbrățișări și mărțișoare! Primăvare a început cu speranță!” prof. V.R
„O nouă zi Erasmus, o nouă activitate de învățare și experimentare a ceva nou. Artă, cultură, tehnologii dar mai ales oameni, emoții, trăiri…Am adus din toate să împărtășim acasă.” Prof. T.C
Activitățile proiectului au avut un caracter puternic cultural și astfel a fost o experiență multiculturală.
Ca o continuare a activităților din cadrul acestui proiect, elevii și cadrele didactice participante la proiect vor iniția activități educaționale online pe platforma https://school-education.ec.europa.eu/ eTwining. De asemenea, acest proiect constituie un punct de plecare pentru activitățile ce vor fi desfățurate în următorii ani prin acreditarea Erasmus+ cu numărul 2022-1-RO01-KA120-SCH-000110547 2023-2027. *Teodora Crețeanu

 

Cerc metodic educație plastică și arte vizuale

La Școala Gimnazială Lețcani, structura Școala Gimnazială “Isaia Teodorescu” Cogeasca, în data de 20. 01. 2024 a avut loc întrunirea profesorilor de Educație plastică și arte vizuale din Iași din Cercul metodic numărul 2.
Organizatori au fost:
prof. debutant Pârvu Mădălina,
prof. gradul I Teodora Crețeanu,
director, prof. gradul I Oancea Vasile Felix
coordonator de cerc prof. grad I Raluca Gabriela Adamescu.
Activitățile derulate:
Activitate demonstrativă
Susținere de referat
Exemple de bune practici
Diseminarea activităților din programul Erasmus+ al Școlii gimnaziale Lețcani
Vernisajul expoziției “Emoții în culori”
Activitatea a a avut un invitat special (pentru expunerea cu oponent) anume Dra Andra Tonitza (strănepoata artistului N. Tonitza).

 

Concursul Regional de Arte Vizuale "Corneliu Baba"

Concursul Regional de Arte Vizuale "Corneliu Baba",
sâmbătă, 10 februarie 2024, a numărat printre cei peste 800 de participanți și elevii Școlii Gimnaziale Lețcani- structura Cogeasca! Felicitări tuturor celor implicați și susținătorilor!
Coordonator activitate prof. grad I Teodora Crețeanu.

 

Ziua cititului împreună

Miercuri, 07 ianuarie 2024, am sărbătorit " Ziua Cititului Împreună", cu multe personaje îndrăgite, cu ceai, fursecuri și... voie bună, la Școala Gimnazială Lețcani! ❤️

 

Turneu de clasa A ”Cupa Qfort”

Duminică, 3 Decembrie 2023, a avut loc Turneul de clasa A, "Cupa Qfort" ediția I, organizat la Sala Polivalentă din Iași, unde au participat și elevi de la școala noastră.
Locul IX - Burdujanu Eduard, clasa a VII-a
Locul II - Spânu Daniel, clasa a VIII-a
Însoțitor: doamna prof. Teodora Crețeanu.

 

Ziua Internațională pentru Nonviolența în școală

Cu prilejul Zilei Internaționale pentru Nonviolența în școală – 30.01.2024 și în baza Programului cadru de prevenire a infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, polițiștii Ag. Damian Alexandra Ioana și Ag. Mărgărint Bogdan din cadrul Postului de Poliție Lețcani au desfășurat o activitate informativ-preventivă cu o parte din elevii claselor VI A, VI B, VII A, VII B, VIII A, VIII B de la Școala Gimnazială Lețcani.
Tematica abordată a fost : cauzele apariției violenței în rândul elevilor și formele de manifestare ale acesteia; aspecte legislative – infracțiunea, consecințele încălcării legii penale de către minori; portul de obiecte periculoase în spațiul public și în interiorul școlii; agresivitatea de tip bullying ca formă predominantă a violenței la elevi; impactul comportamentului de tip bullying; recomandări preventive.
Această întâlnire a avut un caracter interactiv, informațiile și mesajele transmise de agenții de poliție au fost adecvate vârstei și nivelului de înțelegere specific persoanelor participante, fiind susținute de material suport înaintat de către Biroul de Siguranță Școlară.
Director adjunct, Onofrei Simona - Iuliana

 

”Dor de Eminescu”

Elevii claselor a V-a A, a VI-a A, a VII-a A și grupul folk "Opt acorduri", au prezentat un scurt program artistic dedicat omagierii poetului nostru național, Mihai Eminescu, sub îndrumarea doamnei prof. Virginia Răileanu.

 

24 ianuarie - ”Mica Unire”

Au trecut 165 de ani de la Unirea Principatelor Române sau de la Mica Unire, așa cum i-a rămas numele în istorie.
Ceea ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859 a constituit primul pas important în formarea teritoriului României de astăzi.
În 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Țara Românească și Moldova s-au unit, luând naștere Principatele Române.
Hora Unirii, atât de cunoscută de către români, prin frumuseţea şi simplitatea versurilor şi a melodiei, a intrat în conştiinţa colectivă ca fiind cântecul emblematic al Micii Uniri.
Cadrele didactice împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Lețcani s-au prins, astăzi, în ”cea mai frumoasă horă a neamului românesc” așa cum a descris-o Mihai Eminescu.